Rasbeschrijving E-mailadres
vrijdag 31 december 1999
De Magyar Vizsla of Hongaarse Staande Hond, betekent in het nederlands iets als: "oplettend en moedig" !

Het is een middelgrote, elegant gebouwde kortharige of draadharige staande hond, welke tijdens de jacht het volgende kan doen: Methodisch zoeken - Vast voorstaan, dat wil zeggen dat de voorstaande honden het wild niet mogen opjagen, maar er rustig voor moeten blijven staan om de jager te wijzen waar zijn buit te vinden is. Aangeschoten wild uit het water en van het land apporteren.
Aangeschoten wild volgen en bij de jager brengen.
De Staande honden blijft vast voor het wild staan, na het land al zigzaggend te hebben afgezocht met opgeheven hoofd tegen de wind in om de verwaaiing van het wild op te vangen. Hij stoot het wild pas op na het bevel van de jager en werkt dus nauw met de jager samen.
Betekent dit dat de Vizsla alleen geschikt is voor personen die met de hond gaan jagen? Nee.

De Vizsla is ook prima geschikt als huishond. Natuurlijk moet daarbij wel rekening gehouden worden met zijn bewegingsdrang. Het is geen hond voor mensen die een blokje om, al dagelijkse beweging vinden. Zoals ik wel eens zeg: het is geen "vloerkleedje".005


Dit kun je deze prachtige hond niet aandoen! Het zal waarschijnlijk, net als iedere andere hond, zowel zijn lichamelijk als geestelijk welzijn slecht beïnvloeden.
Dit wil niet zeggen dat de Vizsla niet een gezellige knuffelhond kan zijn! Integendeel, na een wandeling of gedane werk, zal de Vizsla het behaaglijk vinden om tegen u aan te kruipen of zich op te rollen op zijn plaats.
Het karakter van de Vizsla houdt tevens in: rustig, vriendelijk en soms zelfs een beetje een gevoelige hond, die niet bestand is tegen een ruwe behandeling maar door goed te kijken naar de Vizsla, tot grote prestaties kan komen en zeker de gewaardeerde kameraad van een gezin kan zijn. De Vizsla kan gemakkelijk en snel afgericht worden, maar een grove behandeling kunnen ze slecht verdragen. De Vizsla heeft een uitstekend geheugen met een ongekende jachtpassie. Ze heeft een levendig temperament en is aanhankelijk.
Zelf hebben we verschillende karakters in huis. Dunja, die af en toe best even goed op haar plaats gezet mag worden. Ze is een hond die leiding moet hebben. Morzsi, heeft al genoeg heeft aan stemverheffing en heeft een grote "will to please" Door goed te kijken naar haar en een gepaste training te hanteren, heeft ze vanaf 2004 verschillende KNJV-B behaald, meerdere keren beste hond van de dag én heeft praktijkervaring opgedaan in Schotland, Overijssel en Drenthe (welke zeker voor herhaling vatbaar is).

Vooral duidelijkheid en consequent handelen is voor beiden heel belangrijk!
We hebben veel boeken gelezen over opvoeding, veel geluisterd naar ervaren hondenbezitters. Verschillende cursussen gevolgd etc., waarop alleen op positief gedrag werd getraind. Maar we zijn van mening: kijk naar je hond! Als het nodig is, is een kort en heftig gesprek met je hond niet verkeerd! Bij de één dringt het n.l. eerder door dan de ander, jij bent de baas!

De Vizsla is uitstekend geschikt voor actieve mensen die de hond als deel van het gezin zien en die graag wat tijd en energie in hun huisdier steken.
Zie voor het "werken" met de Vizsla ook mijn andere pagina's.

Rasstandaard:
Land van herkomst: Hongarije

Oorspronkelijke taak: Jachthond

Huidige taak: Jachthond, gezelschapshond

Gemiddelde levensverwachting: 14 jaar

Gemiddelde schofthoogte: 58 - 64 cm voor reuen
54 - 60 cm voor teven

een uitloop met 2 cm. is toegestaan.

 

De draadhaar kan 1 á 2 cm. groter zijn

Laatst aangepast op maandag 22 februari 2010
 
 
I.Haarman