Foto's van Gaby E-mailadres
vrijdag 08 maart 2013

gaby martine Kopiegaby 1 Kopiegaby 8 KopieGaby2 KopieGaby

Gaby's eerste weekje

We waren op vrijdag 1 maart al vroeg wakker omdat we om 9:00u hadden afgesproken bij Ine om pup Rood op te halen, voor ons inmiddels Gabý. We hoefden niet zo

IMG 7040 klvreselijk vroeg op omdat we in Haaksbergen bij hotel Erve Bruggert (absolute aanrader trouwens) hadden overnacht, dat hotel ligt 7 minuten rijden van Ine en Anja vandaan, is nog te doen… De avond ervoor waren we nog langs geweest en hadden van allerlei lapjes en troepjes achtergelaten in het nest, alsmede de bench waarin hij vervoerd zou gaan worden. Het is bijna twee uur rijden naar ons toe en we wilden dat hij zich eigenlijk gelijk op zijn gemak voelde. Na het afscheid nemen van een wat emotionele Ine hebben we Gabý wat verwend in de bench met brokjes en zijn toen gaan rijden.

Was niet gelijk een groot succes, piepen en nog eens piepen. Maar wat bleek tijdens de stop bij een tankstation ergens langs de A1? Gabý moest poepen! Kijk, die hond is goed bezig dacht ik nog. Daarna was hij direct vertrokken en werd hij pas wakker toen hij met bench en al in de keuken stond bij ons thuis. Na wat wennen aan het huis gelijk de plasplek in de tuin aangewezen en hem vervolgens elke keer na het eten en na het wakker worden daar neergezet. Goed beloond elke keer met iets lekkers, kijken hoe snel ie het door heeft… Nieuwsgierig als Gabý is had hij al snel de hele benedenverdieping geïnventariseerd, de kussentjes geteld, de losliggende lappen, de lekkere zitting van de bank, kortom, hij hoefde niet meer zo nodig weg.gaby bench
We hebben vreselijk genoten van die kleine de eerste dag, wat een blij en lief hondje! Als hij in slaap ging vallen in de bench gelegd en als ie wakker was laten plassen, spelen, slapen, bench, plassen, eten, plassen, slapen, bench, … Afijn, een heerlijk eerste puppiedagje. 's Avonds in de bench gedaan maar het was in het donker nog even wennen. Die eerst nacht was dan ook een beetje af en aan, veel wakker, vaak plassen. We zijn vanaf het begin af aan gelijk boven gaan slapen en dat bleek geen enkel probleem.

De rest van het weekend ging eigenlijk een beetje vergelijkbaar, op zaterdagavond waren we in ons enthousiasme een beetje te lang met hem doorgegaan en toen werd ie een beetje onhandelbaar. Gabý op schoot genomen en rustig laten worden en binnen no-time was meneer vertrokken en heeft ie uren gesnurkt. Langzaam maar zeker met het socialiseren begonnen, wat volk over de vloer gehad, lekker door de buurt gesjouwd en dat was wel echt wennen. Wij wonen in het centrum en daar is het relatief druk. Er rijden autos, bussen, vrachtwagens, scooters (met van die lawaai-uitlaten), fietsen, invalidenwagentjes, allerlei soorten en kleuren mensen noem maar op. Toppunt was de koopzondag want zoon Koen moest nieuwe gympen hebben. gaby wimGabbels was mee op de arm, maar moest en zou op de grond toen ik even buiten stond te wachten. De oh's en ah's waren niet van de lucht en hij vind echt alles leuk, wat een sociaal geval dit, onwijs leuk! Fietsen met plastic tassen aan het stuur, die zijn vet cool, daar kun je gewoon aan gaan hangen, jiehaa! Opvallend was dat er zelfs een aantal mensen was dat het ras herkende, maar ja, die speelden wel een beetje vals, de een had een buurman die een Vizsla had en de ander had een pointer kennel en kwam ze op wedstrijden veel tegen. Zo kan ik het ook natuurlijk.

Gedurende de week eigenlijk mijn socialiseringslijstje afgewerkt, twee nieuwe dingen per dag, of eentje herhalen en een nieuw ding tussendoor snurken en s'avonds lekker chillen bij ons op de bank. Dat laatste gaat hem erg goed af…

Vrijdag hebben we voor het eerst de puppycursus gehad. Dat doe ik bij een jachthondentraining waar pups gelijk mee hobbelen met het andere spul. Hij was erg vrij in de groep zo verzekerde Martine me en Gabý had het vreselijk naar zijn zin. Even wat geprobeerd met een vleugel aan een hengel met een touwtje en meneer stond na twee keer snuffelen direct voor, ja dit hondje is echt heel wakker. Dus Ine, jouw reutjes waren gewoon nog niet helemaal wakker tijdens de puppytest, letterlijk dan. Gabbels heeft ook nog een kouwtje vastgehad en werd er zelfs enthousiast van, vriend Henk-Jan (jager) had al gezegd: als ze dat doen dan apporteren ze alles. Kortom, alles kits met deze snuiter. Reminds me, Martine wilde nog even checken of Gabý "hoorntjes" had, in het Hongaars Szarvas geheten. Die blijkt ie te hebben en het zou betekenen dat Vizsla's met van die hoorntjes veel jachtpassie zouden hebben. Tsja, of dit overeind blijft zullen we zien. Ik heb wat linkjes gevonden hierover: oordeel zelf… Vizsladogs en een iets ruimer artikel dat het artikel in de vorige link vertaalt: fenyesvarazs

Plassen en gaby yoghurtpoepen kondigt hij in de meeste gevallen al aan, dan gaat hij bij de deur staan zo van: kom je nog? En in de loop van de week werd de periode langer dat hij wakker was en de periode dat hij sliep korter. Gisteren had ik een erg drukke dag met hem veroorzaakt (de stad in op zaterdagochtend met al die mensen, klein stukje de markt op, zeker een kilometer gelopen), daarna nog vrienden met hun dochtertje hier over de vloer én nog met z'n allen naar de hei. Veel honden, grote grazers (je zag hem denken wat doen die pakken yoghurt hier op de hei?), veel aandacht knook nog redelijk wat meters gemaakt. Dus vandaag doen we rustig aan met hem. Even bijkomen.

Over de yoghurt tot slot nog een opmerking. Als er iets is waar Gabý helemaal van uit zijn plaat gaat dan is het wel de yoghurt die hij voor het slapen gaan krijgt. En wat zit dat mormel dan onder, niet te geloven. En het fijnste is nog: hij heeft er een hekel aan om zijn neus af te laten vegen met keukenpapier…. Dus over de dagelijkse beweging in de keuken hoef ik niet in te zitten!

We genieten nog steeds allemaal met volle teugen van ons schatje. Voor volgende week staat er weer het nodige op het programma, nieuwe dingen en herhalingen. Een kleine greep uit het assortiment: school van Koen, kinderboerderij, auto rijden naar verschillende bossen, commando's herhalen en nieuwe leren (hij zit al, komt al regelmatig voor en kan met enige inspanning down doen), mee naar mijn werk, de parkeergarage enzovoorts. Ik kijk er naar uit!

Név Asszony´s Gaby (rood) is naar zijn nieuwe baasjes: Wim, Marian en Koen in Hilversum gegaan. Hij zal door Wim worden getraind en in de jacht worden ingezet.

 

gaby weiIMG 7037 klGaby

Laatst aangepast op dinsdag 23 april 2013
 
 
I.Haarman