Veldwerk maart 2010 E-mailadres
vrijdag 19 maart 2010

Za 13-3-10
Veldwedstrijd CACIT DSK Philippine
De eerste open klasse wedstrijd voor Csillag. Na de jeugdwedstrijden gaan we nu voor het grote werk. Er zijn twee groepen van 12 honden, één groep gekeurd door Peter Eering en onze groep gekeurd door Pieter Rooijakkers. ‘t Is prima weer. Af en toe wat regen, maar ondanks de harde koude wind kunnen we de honden goed zien jagen. Wat een geweldig hondenwerk!!! Dat is toch wat anders dan de jeugdklasse. Wij staan weer met beide benen op de grond! We zijn als laatste in een groep met KANJERS zoals Argos, Fledder en Angel. Daarnaast een aantal relatief jonge honden, maar wat een jagen, wat een veldwerk zie ik. Csillag jaagt goed (voor een Vizsla dan, dat hoor ik van omstanders), maar ten opzichte van het werk wat ik vandaag zag, stelt het echt niets voor. Maar het ergste is: geen patrijzen, behoudens twee koppeltjes aan het eind van de dag.

Omdat er geen wild zit krijgt iedereen de maximale tijd, wij zijn dan ook pas rond 15:00 aan de beurt. Csillag staat twee keer voor op een fazant en één keer op een waterhoen, maar geen patrijzen. (Bij de voorjaarswedstrijden in de open klasse tellen alleen punten op patrijs.) Hij mag de hele beurt uitlopen. Na de loop merkt de keurmeester het volgende op: In potentie een goede hond, maar nog jong, hij heeft een wat wisselende veldaanpak en richt zijn aandacht nogal eens op de randjes, terwijl dat in de voorjaarswedstrijden niet moet (Oké, weer wat geleerd!) en hij mist nog wat autoriteit bij het voorstaan.
IMG 0186
Zo zie je maar een CACIT is toch nog wat te hoog gegrepen, maar nu weten we wel waar we aan moeten werken. Toch een beetje spijt dat ik me meteen voor de CAC in IJzendijke heb opgegeven omdat ik uitgeloot ben voor de Novice van onze vereniging.
Leeftijd zegt trouwens niet alles. De DSK Dutch Pointing Cheerful Angel van Coen van Gerven heeft een 1-Uitmuntend met CACT en CACIT gelopen! Een ongekende prestatie van een hond van nog geen twee jaar!

Za 20-3-10
Veldwedstrijd CAC DSL IJzendijke
Om 8:40 zijn we als eersten in de Mauritshof in IJzendijke waar we eenzaam en gelaten de komst van de andere 23 voorjagers afwachten. Er zijn weer twee groepen, de eerste groep waarin ook wij meedoen, gekeurd door Cor Woets en de tweede groep gekeurd door de heer Jetten.
Het weer is prima, het wordt gedurende dag steeds mooier en vergeleken met vorige week gewoon warm. Wij zijn als 4e combinatie aan de beurt. De honden voor ons jagen geweldig, en hebben alle patrijs die ze er echter uitlopen. Tot nu toe geen kwalificatie dus. Csillag loopt niet echt goed, wel ruim, maar hij heeft zijn aandacht meer op mij gericht dan op het zoeken naar wild. Na zo’n 10 minuten haalt hij naar links uit en krijgt verwaaiing, waarna direct een fazantenhen opgaat. We maken onze beurt af, waarna Cor Woets opmerkt dat Csillag wat vrijer moet zijn en wat minder baasgericht. „Geef hem meer vrijheid” is zijn advies.

Omdat we snel ‘klaar’ zijn gaan we nog even kijken naar de veldwedstrijd jeugd en novice in Steenbergen. Daar hoor ik dat Lucia met Vita een punt gescoord heeft in de noviceklasse en Gerrit met Skye in de jeugdklasse. Ik heb even staan kijken naar Sandor van Astrid en Sima van Irene. Er komt weer een goede lichting aan!! Het is trouwens aangenaam vertoeven bij de ‘gelijkgestemde’ Vizslavoorjagers. Bij de open klasse is een Vizslavoorjager tussen de EB’s, DSK’s, DSL’s en GK’s toch wel beetje een buitenbeentje.

Tijdens het uitlaten van Csillag zie ik een koppel patrijzen achter een dijk invallen. Achteloos loop ik die kant op waarna Csillag al snel verwaaiing krijgt en vast voorstaat. Ik loop naar hem toe waardoor de patrijzen opgaan en Csillag blijft steady. Zo hoort dat dus! Jammer dat hij vandaag en vorige week geen patrijzen gepresenteerd heeft gekregen.
Omdat we nog een hele rit voor de boeg hebben wacht ik de prijsuitreiking niet af, ik weet dus nog niet wie er allemaal een kwalificatie heeft gehaald, maar Lucia en Gerrit in ieder geval gefeliciteerd!

Onderweg hoor ik dat geen enkele combinatie in IJzendijke een kwalificatie behaald heeft.

Laatst aangepast op dinsdag 30 oktober 2012
 
 
I.Haarman