Coupe D'Europe 2010 E-mailadres
maandag 06 september 2010

Csillág naar de Coupe d'Europe 4-5 september 2010

 

Zaterdag 4 september 2010

Na een heerlijke nachtrust -Amber en Csillag gedragen zich voorbeeldig- staan we om 8:00 op om te ontbijten in het hotel. Om 10:00 worden we voor de keuring van de honden verwacht op de locatie waar gisteren de openingsceremonie plaatsvond. De keurmeester is Jean Lassandre en hij keurt in de volgorde van de catalogus. Nederland is als laatste aan de beurt.

Herman_CoupeDe keurmeester kijkt heel precies, met name de gebitten worden minutieus onderzocht. Na afloop zegt Wilma tegen me „Je had Csillag wel wat beter voor mogen brengen, daar is toch veel meer uit te halen” En ja... ze heeft gelijk, keuren en show is niet helemaal mijn ding, daar moet ik me toch eens in verdiepen.

Na de keuring vertrekken we naar een waterrijk revier waar de honden een eend uit diep water moeten apporteren. De keurmeesters doen er alles aan om de honden te laten apporteren. Hoezo maximaal 3 bevelen, sommige voorjagers roepen wel 20 keer ‘apport’ of iets dergelijks om de hond aan te moedigen. De keurmeesters werpen zelfs stokken bij de eend om sommige honden te animeren. Misschien dat het bij een jacht wel gebeurt, maar bij ‘onze’ KNJV-proeven is zoiets toch ten ene male ondenkbaar.

Herman_Coupe2Een extra handicap is de onrust. Op zo’n 3 meter van de in te zetten hond staan de verschillende combinaties te wachten. Sommige honden joelen en jammeren het uit als het schot klinkt en de eend op het water plonst. Gelukkig zijn onze honden zeer stressbestendig en halen het apport binnen zoals het hoort.

‘s Middags zijn we ‘vrij’. In de buurt van ons hotel genieten we van het schitterende weer. ‘s Avonds zijn we uitgenodigd voor een barbecue bij Nathalie Parent, de voorzitster van de Franse Vizslaclub. We komen 18:00 aan bij Domaine de st. Hubert, een klein kasteel met een gigantische tuin waar Nathalie woont. In de tuin lopen een 10-tal draadharen en een pony. Aan alles is te zien dat de honden nummer één zijn voor Nathalie.

Herman_Coupe3We genieten van een heerlijke barbecue, die aanvankelijk nogal rokerig begint. We verstevigen de contacten met de andere voorjagers. Wegens de taalbarrière verloopt de communicatie met de Italianen wat moeilijk. Ook het contact met de vrouw van de Tsjech Pter Zoubek gaat wat moeizaam, ze knikt heel vaak ‘ja’, en soms twijfelen we of ze het wel begrijpt. Maar goed, met handen en voeten kom je toch een heel eind.

Na afloop nemen we nog een afzakkertje voor onze hotelkamers op het ‘terras’ en besluiten om morgenavond meteen na de sluitingsceremonie naar huis te gaan.

Zondag 5 september 2010

Het is alweer de laatste dag van deze geweldige happening. Na het uitgebreide ontbijt vertrekken we weer naar ‘Cadart’ in Etaing. Nu kent iedereen Herman_Coupe4de route en we vertrekken op tijd naar de velden. De volgorde waarin we lopen is omgekeerd aan de volgorde van eergisteren. Csillag mag dus meteen het spits afbijten.

Ik slip Csillag en hij gaat over het pad rechts en maakt een slag voor me langs en duikt vervolgens heel diep het veld in. Hij mist daardoor een strook van zo’n 10 meter waar ik hem bij terugkomst nog even langs laat jagen. Csillag jaagt bij elke slag breder. Daardoor stuit hij op rechts op een fazant die hij -omdat de vorige slag smaller was- niet heeft kunnen verwaaien. Domme Pech! De fazant vliegt weg, Csillag blijft als genageld staan. Ik lijn hem aan en zie op afstand sommige voorjagers gebaren dat we door moeten gaan, maar ik loop naar keurmeester Boucher die met zijn armen een gebaar maakt van: ‘jammer’. Ik loop van het veld waarop omstanders zeggen dat de eerste fazant gemist mag worden, maar dat mag helaas niet. Bij een CACIT wedstrijd mag je geen enkele fazant missen. Voor Csillag zit het er op, helaas geen kwalificatie.

Na Perla die een fazant flusht, Coral Cloud die een punt maakt, en Kim die geen wild vindt, mag Irwan met Goran lopen. Irwan slipt Goran in het midden van een gigantisch bietenveld. Goran loopt goed, staat even voor, maar krijgt de fazant niet vast. De fazant vliegt waarna hij er achteraan gaat. Helaas geen punt.

Meteen na Goran mag Irwan Amber voorjagen. Nog binnen de minuut gaat Amber achter een fazant aan en raakt uit de hand. Na zo’n 3 minuten (!) mag Irwan met Amber de beurt voortzetten. De keurmeesters keuren dus echt pro-hond gekeurd. Helaas loopt Amber er weer een fazant uit en is ook voor haar de Coupe voorbij.

Herman_Coupe5We laden Amber snel in en rijden spoorslags naar groep wit waar Alma moet lopen. We zijn precies op tijd en we rijden de Vito tot vlakbij het veld waar Erika Alma mag inzetten. Het perceel is een mooi veld onderaan een dijk met kniehoge bieten. Keurmeester Lassandre wil graag dat Erika Alma langs de rechterkant laat jagen, maar Alma trekt steeds wat naar links. Dat is maar goed ook. Op rechts zien sommige toeschouwers een haas daar loopt ze ongetwijfeld op een hazenspoor.

Alma loopt geweldig op de steeds draaiende wind. Op het einde van het veld is het helemaal moeilijk, door de bomenrij zijn er draaiwinden of is er soms nauwelijks wind. Erika lijnt Alma aan en loopt een stuk terug en zet haar op links opnieuw in. Alma pakt prachtig de windrichting op en Erika loopt vol vertrouwen achter haar aan. De bieten zijn soms zo hoog dat Alma volkomen verdwijnt. Het lokaliseren van het wild kost dan ook veel moeite. Na prachtig flankeren staat Alma even voor met een losse staart. Erika en de keurmeester zetten het op een sprinten, maar Alma denkt: „Die is voor mij!” en flusht de fazant. Helaas!

Nu hebben we even tijd voordat Fenna als laatste mag jagen. Intussen halen we de contacten aan, delen wat drop uit en genieten van het prachtige weer en geweldig hondenwerk. Sommigen zijn in de net geoogste bonenvelden de resten bonen aan het ruimen voor een lekker avondmaal. Ondertussen zien we na Conny (geen wild) en Blackthorn (flush), Rasze Thor een punt maken, gevolgd door een goed koud apport. Zijn tweede kwalificatie. Na Chatka mag Fenna. Fenna loopt geweldig. Ze flankeert erg mooi, snel en zeer gelijkmatig. Irwan hoeft haar nauwelijks te begeleiden. Helaas gaat het ook bij Fenna niet goed, ver voor haar gaat een fazant op. Ze heeft deze onmogelijk kunnen verwaaien, maar de keurmeesters vinden dat de fazant in haar veld zit. Dus ook voor haar is het gedaan.

Het Nederlandse team heeft jammer genoeg geen kwalificatie behaald ondanks onze uitstekend jagende honden. Waarschijnlijk is de onervarenheid met uitgezet wild een mogelijke oorzaak, maar andere honden kunnen dan toch ook een punt maken. Er valt voor ons en onze honden nog veel te leren. Een opsteker is dat de toeschouwers genoten hebben van ons hondenwerk: „Wees blij, jullie honden willen goed jagen” was het commentaar. Natuurlijk is dat waardevol, maar het gaat om de punten! Het is net als bij voetbal, mooi spel is mooi, maar wat is dat waard zonder punten.Herman_Coupe6

Veel eerder dan gepland zijn de beide groepen klaar. Er volgt nog een barrage tussen Ullyse van Jeanine De Greef, Umma van Pter Zoubek en Aulane van Herbelin voor het CACIT. Er wordt dan alleen gekeken naar stijl van jagen en de CACIT wordt terecht toegekend aan Ullyse. Ook volgt er nog een barrage tussen Umma, Rasze Thor en Aulane. Deze drie honden hebben alle 15 punten en moeten strijden om de 2e beste korthaar. Rasze Thor gaat met deze eer strijken.

In ‘de Ecole’ is de prijsuitreiking en iedereen gaat met grote of kleine prijzen weg. Pter Zoubek, een beer van een vent, wordt zelfs emotioneel en verlaat met volle handen en tranen in de ogen het ‘schavotje’.  Irwan biedt de wedstrijdleiding onder begeleiding van een humorvolle speech, Hongaarse wijn en kaas aan.

Na het afscheidsdiner gaan we naar het hotel, pakken onze spullen en vertrekken zo omstreeks 19:00 naar huis waar we omstreeks 23:00 aankomen.

Het waren drie fantastisch dagen!! Ik wil vooral Erika, Wilma en teamcaptain Irwan hartelijk danken voor de gezelligheid en ik voel me zeer vereerd dat ik met jullie deel heb mogen maken van één team. We hebben genoten van geweldig hondenwerk, het prachtige weer, het mooie landschap, het aangename gezelschap en de gezelligheid onder elkaar! De dagen waren mooi, soms teleurstellend, maar altijd leerzaam. Helaas hebben we de verwachting niet helemaal waar kunnen maken, ook wij hadden op een wat beter resultaat gehoopt.20100905Coupe

Herman_Coupe7

Wij willen als team onze vereniging hartelijk danken voor het in ons gestelde vertrouwen. DeWin zijn we erg dankbaar voor de sponsoring van onze kledij, we kregen alom complimenten voor onze outfit! De Franse Vizslaclub willen we danken voor de voortreffelijke organisatie. Ook zijn we Peter Aversteeg veel dank verschuldigd voor het uitlenen van zijn honden en zijn auto! En laten we de keurmeesters Jean Lassandre en Christian Boucher niet vergeten, wij hadden geen betere keurmeesters kunnen wensen, zij deden er echt alles aan om de honden onder wild te krijgen.

Geschreven door Herman Obbink. Bedankt Herman

Het stukje is ook geplaatst in het verenigingsblad van de vizsla vereniging. Tevens zijn de uitslagen te lezen op de officiële site van de vizsla vereniging via deze link.

Laatst aangepast op dinsdag 30 oktober 2012
 
 
I.Haarman