Jacht Xanten 23-10-2010 E-mailadres
zaterdag 23 oktober 2010

Jacht Xanten op 23-10-2010

Voor deze jacht was ik ook door Axel uitgenodigd. Nu samen met Morzsi om eens heel mooi werk te laten zien. jacht_xanten_23102010_2Ook Herman met Csillag en Erika met Alma waren uitgenodigd. In Xanten - Duitsland aangekomen waren er 5 geweren aanwezig en nog 2 labradors en een franse jachthond. Natuurlijk was Axel er zelf ook met Bart, zijn vizsla. Later op de dag voegde Erik zich met Xam nog bij het gezelschap. We hadden afgesproken dat we allemaal de honden een veiligheidsvest aan zouden trekken en natuurlijk ons zelf ook dmv een vest goed laten zien (in Duitsland verplicht). Een mooi gezicht om dit zo over het veld te zien lopen, maar nog belangrijk: heel veilig. Onze vizsla's hebben tenslotte een reeën kleur en zijn zo goed te onderscheiden. Ook in de dichte dekking goed te traceren waar ze zich ophouden.

In dit mooie jachtgebied hebben we verschillende bietenvelden afgejaagd en ook de dichte dekking is niet links blijven liggen. Heel veel fazanten, zowel hanen als hennen, verlieten de velden. Door een goed jachtbeheer is er zo'n mooi wildbestand beschikbaar. De hennen werden natuurlijk hier ook weer gespaard, er werden verschillende hanen geschoten om zo ook voor een mooi wildbestand in het volgende jaar te zorgen. Doordat de hanen werden binnengehaald, is er de strijd onderling minder zodat er minder strijd ontstaat in de paringstijd. In die bieten begon het met het voorstaan van Alma voor een fazant, natuurlijk onze honden ook nieuwsgierig wat daar te doen was. Slik, ff wennen onze eigen honden in de gaten houden en direct terug roepen en Erika met Alma de eer te laten laten voor dit hele mooie werk. Een mooi gezicht om te zien hoe deze fazant werd geschoten en vervolgens geapporteerd. Later in een bieten veld werd een fazant geschoten en viel vele meters verder tussen de bieten. Allemaal bladeren die er hetzelfde uitzien :-). Csillag was de dichtsbijzijnde hond en mocht hem gaan halen. Als een pijl richting valplaats, apporteren en weer terug naar de baas. Een pracht gezicht om te zien hoe hij dit feiloos deed. Morzsi is jammer genoeg niet echt tot voorstaan gekomen (dwz ik heb het zelf één keer gemist), maar liet ook mooi werk zien bij het revieren door het veld. In één van de velden kwam vlak voor onze neus een ree los en liep naar het volgende veld de dichte dekking in. Een prachtig gezicht om dit te zien.

Werken met je honden, lopen in de natuur, het blijft elke keer weer een mooi belevenis. Een bui over je rug, maakt dan niet zoveel meer uit.

Na de jacht werd er van het Duitse eten genoten en wachten op de schemer. We zouden nog op de eenden gaan. Tegen 18.30 uur op naar de eendenpoel en wachten tot ze vlogen. Verschillende eenden werden geschoten en vielen in het water, bos en achter ons in het grote weiland. Morzsi was hierbij en ik kon haar mooi inzetten om ook haar dag goed af te sluiten met apporteren. Een genot om te zien hoe ze in het donker met een behoorlijk snelheid over het veld liep en uiteindelijk achteraan succes had. Ze kwam terug met de eend. Daarna nog het water en een bosje in, resultaat één eend. Ik wist dat naast ons in het bos ook een eend gevallen was. Snel een zaklantaarn van Erik geleend om samen met bos in te gaan. Ze vloog de dichte dekking in, spannend want je ziet haar niet meer, het was vrij dicht met bramen etc. en je moet je hond dan maar vertrouwen. Uiteindelijk kwam ze na verschillende stukken afgezocht te hebben, terug met de eend. En het wild allemaal binnen en Morzsi en ik hebben de dag heel mooi kunnen afsluiten.

Axel weer bedankt!

Laatst aangepast op vrijdag 20 juli 2012
 
 
I.Haarman