Crufts 2006 E-mailadres
maandag 27 maart 2006
Hét grote hondenspektakel.........mijn belevenis..... Crufts in Birmingham - Engeland.
In 2004 behaalde Morzsi haar titel als Winster in Amsterdam. Hierdoor mocht ze ook deelnemen aan de Crufts in Birmingham. De grootste, prestiteuze hondenshow ter wereld, welke zelfs in het Guinness Book of Records is vermeld! Leuk...maar goed : hoe kom je daar dan eigenlijk, hoe pak je dat aan!? Ik zag mijzelf nog niet alleen richting Engeland gaan en dan ook daar rijden.
cruftsoverzicht2
 
Totdat de familie Notosoetarso mij uitnodigde om samen met hun en mevr.I.Bosboom deze reis te gaan maken. Zij zouden Pancaran's Desire (Lisa) voorbrengen. Jippie! Een grote kans om dit spektakel eens mee te maken, met eigen ogen te zien hoe het is op deze grote hondenshow. Zij waren tenslotte al eerder geweest en dan kon ik mooi al hun ervaringen, kennis etc. overnemen.
Met de nodige ondersteuning van dhr.Notosoetarso kon ik allereerst het ATC nummer aanvragen en vervolgens me via het internet inschrijven voor de Limit Class. Na overleg hoe we zouden reizen; per boot of trein etc. kreeg ik vervolgens ruim op tijd door dat een hotel dicht bij de Crufts was besproken. Het wordt werkelijkheid...
Al een paar weken voor 11 maart begon het bij mij af en toe te kriebelen... Waar heb ik de papieren van de rabiëstest. Morzsi had deze immers al in bezit ivm haar jachtuitstapje naar Schotland (de enting moet dan wel jaarlijks herhaald worden, anders vervalt de verklaring) en moest vervolgens alleen nog de gezondheidsverklaring - anti tekenbehandeling van 24 uur voor vertrekt hebben. Wat moet ik allemaal meenemen, ga ik vanuit huis zaterdags of neem ik de veilige weg en slaap vrijdagnacht in Dordrecht. Zo maalde het soms in mijn hoofd. Uiteindelijk heb ik besloten in overleg met Irwan dat hij mij en Irma Bosboom in Dordrecht zou oppikken.
Zaterdag 11 maart om 10.00 uur zijn we dan uiteindelijk vertrokken richting Calais om met de trein om 14.00 uur de oversteek naar Engeland te maken. Eerst nog even de honden en de paspoorten laten zien bij de trein, vervolgens reden we de trein binnen.

In Engeland aangekomen was het ongeveer 3 ½ uur rijden naar ons hotel, waar we om 18.00 uur aankwamen. Lekker installeren in de hotelkamer en vervolgens ontspannen voor de grote dag.

Zondag 12 maart! Om 07.30 uur vertrokken we richting de Crufts, na 10 minuten stonden we al buiten de auto met de honden om de hallen op te zoeken. En.....we waren niet alleen op de parkeerplaats. Om een kleine indruk te geven: op zondag 12 maart waren er ongeveer 5000 honden ingeschreven, in totaliteit iets van 22255 in 4 dagen. Dit is niet exact te zeggen omdat sommige honden in meerdere klassen waren ingeschreven.

Er waren 189 kortharige vizsla's ingeschreven waarvan sommigen meerdere keren voorgebracht werden. In totaal 226. Daarnaast nog 49 draadhaar vizsla's, welke in totaliteit 54 keer werden voorgebracht.

Het was nog een hele wandeling naar de hal waar we moesten zijn. De papieren van de honden werden gecontroleerd en.....we waren aanwezig bij dit grote spektakel. Nummer en bij behorende bench opzoeken en effe stoom afblazen. Ik had al een foto gezien van de benching, maar das toch wel even wennen. Het zijn alleen maar schotten aan de achter- en zijkanten, iets van de grond af. De hond leg je met de riem door een ring vervolgens vast op zijn/haar plaats. Iedereen en elke hond kan dus heel makkelijk bij je hond komen. Zelf heb ik die dag ongemerkt een paar keer gekeken hoe het met de dames ging; Morzsi zoals altijd kijkend waar het vrouwtje is en Lisa lekker ontspannen liggend.

Op naar de ring om ons daar te installeren en alles rustig te kunnen bekijken.

De korthaar vizsla werd gekeurd door Mr.D.M.J.Evans en de draadhaar door Lt.Col.K.K. Bingham.

Lisa was ingeschreven in de Work Gun dog Class (4) én de open Class (18), Morzsi in de Limit Class. Van de Nederlandse draadhaar waren ingeschreven: Kabhegyi-Vadaz Buda van mevr.J.Kamsteeg en Jakabhegy-Vadasz Arasz van mevr.L.van Essen, beiden in de open Class (8)

Er zouden 166 honden voor ons gekeurd worden, daarna zou Morzsi met 21 andere vizsla´s in de ring komen. Vervolgens zou Pancaran's Desiree (Lisa) geshowd worden en na de korthaar de draadhaar vizsla.morzsilisabench

Nog genoeg tijd dus om ook de show over te lopen. Er was genoeg, zelfs te veel te doen. Om een kleine indruk te geven heb ik foto´s gemaakt en in het albus geplaatst. Jammer genoeg zijn ze niet echt mooi geworden.

Van allerlei stands met jachtkleding, hondenvoer, sieraden, speelgoed, boeken, kammen en nagelscharen, tot stands met van ieder hondenras ook één of meerdere levende exemplaren waarover voorlichting werd gegeven. Dit laatste vind ik trouwens een goed initiatief om een kleine kennismaking met het ras te hebben. Ook waren er verschillende activiteiten georganiseerd zoals Crufts Obedience World cup, Breeder Stakes competition, Southern Golden Retriever Sidplay team, Gamekeepers competitions, Group Judging )Gundog' and Presentation, Agility championships final en ga zo maar door. Te veel op allemaal te benoemen.

In de middaguren werd Morzsi door mij voorgebracht. Eerst werd de groep van 21 honden opgesplitst in 2 groepen om vervolgens allemaal de ronde te lopen, vervolgens werd elke hond afzonderlijk bekeken door de keurmeester. Het viel mij op dat er toch nog redelijk veel tijd aan de honden besteed werd. De beste 10 werden er door hem uitgeselecteerd en..... daar zat Morzsi ook bij. Jippie! Daarna werden de honden geplaatst. Vreemd was....er wordt begonnen met nummer 1 in Engeland en als klap op de vuurpijl voor mij werd Morzsi als 5e - VHC (Very High Commended - zeer eervol vermeld) geplaatst. Prachtig.

morzsicrufs2006

En of het nog niet mooier kon worden werd vervolgens Lisa door dhr.Notosoetarso voorgebracht in de open Class en als éérste geplaatst. Daarna werd Lisa nogmaals voorgebracht in de Special Working Gundog Class en werd weer als 1e geplaatst. Jammer genoeg mocht dit in de eindkeuring niet resulteren in de beste teef van de korthaar Vizsla. Dit had het helemaal compleet gemaakt. Tot beste korthaar teef werd Roytan Slipstream for Kincsem gekozen en Nevedith silent knight als beste reu. De teef werd tevens gekozen als beste vizsla.

Laat in de middag waren de draadhaar vizsla's aan de beurt en de Open Class werd als 4e groep gekeurd. Hiervan heb ik weinig kunnen zien, maar de eindresultaten waren: Buda 1e en Arasz 4e in de Open Class. Prachtig is dat een Nederlandse vizsla; Buda als beste reu gekozen is. De beste draadhaar werd echter Leiborschy Vendah.

Na onze successen gevierd te hebben in de pub die op de show aanwezig waren, zijn we naar het hotel teruggekeerd. Daarna 's avonds nog afgesloten met een lekker etentje.

Na 's morgens een echt Engels ontbijt met worstjes, spek, ei etc. genuttigd te hebben, zijn we om 9.30 uur richting Nederland vertrokken, waar we om 17.45 uur in Dordrecht aankwamen.

Ik had het niet willen missen! Een echte aanrader.

 

Laatst aangepast op zondag 31 januari 2010
 
 
I.Haarman