Gaya behaalt JBT E-mailadres
zondag 11 mei 2014

Gaya behaalt het JBT certificaat.

Gisteren, 10 mei 2014 was het dan zo ver. Gaya doet mee aan de J(acht) B(asis) T(est) van de Nederlandse Vizsla Vereniging. De eerste proef voor haar in Nederland met een officieel karakter. Zelf zit in de organisatie van dit gebeuren maar wilde nu toch ook meedoen met haar om te kijken hoe onze samenwerking is.

Gaya is weer een heel ander hondje dan Dunja, Morzsi en Batai. 4 Vizsla's....4 verschillende karakters. Een nieuwe uitdaging :-)

Zelf mocht ik als nummer 1 starten en overal "doorstromen" maar moest eerst beginnen met het schrijven van de keurverslagen. Zeer interessant om te zien hoe de keurmeester (Hr.G.Mensink) tot zijn beoordeling kwam. Hij nam de tijd en heeft het e.e.a. uitgelegd aan de deelnemers over de bouw van hun vizsla. Na een paar verslagen werd ik zelf afgelost met het schrijven door Irma Borsboom en kon ik Gaya door hem laten beoordelen. Een mooi keuringsverslag als resultaat met een fijne afsluiting: Toont een prima karakter. Op naar de volgende proef: apporteren vanuit het water (om waterwil te bekijken) en van het land (wil tot apporteren) te bekijken. gaya na lopenOp de kant van een smalle watergang werd de dummy gelanceerd door Gerrit Breebaart (werper), Gaya krijgt het commando over mee en vervolgens apport. Ze neemt de dummy gelijk op, maar laat hem weer vallen zodra ze terug komt zwemmen naar mij. Alsnog weer over gestuurd en zonder probleem de dummy meegenomen, op naar het bredere water om haar in te zetten voor de dummy. Achteraf heb ik het haar niet makkelijk gemaakt, we stonden nl. voor 2 lokeenden die in het water stonden :-( de dummy werd rechts in het water gelanceerd en Gaya kreeg het commando apport mee. Eerst naar de eerste lokker, vooruit... 2e lokker werd ook weer bekeken, handgebaar naar rechts en ze ging direkt naar rechts om de dummy uit het water te halen en bij me te brengen. Ik blij omdat we het zo nog nooit geoefend hadden. Trainingspunt hier is het vasthouden van de apport totdat ik los zeg. Nu wordt het dus getraind met een grote aai over haar lichaam zodat ze het apport nog staand blijft vasthouden, zodat ik dit in de toekomst kan uitbreiden naar zitten en het los commando. Ook het apport van het land verliep goed, snel en zonder extra commando's bracht ze ook deze dummy staand naar mij toe en gaf hem af zodra ik los zei. Ze kreeg een voldoende voor beide proeven van de keurmeester J.Mastenbroek.

Op naar het veldwerk (doel om veldaanpak en het voorstaan op levend wil te beoordelen), altijd weer spannend omdat ik zelf nog zoveel moet leren. Ik heb al hele mooie dingen van haar gezien maar ook dagen waarop het helemaal niet ging. Ik zie in haar toch het karakter van Kay (vader), Alma en Morzsi (oma's) terug. Batai (moeder) is een super apporteerder. Lekker fanatiek, maar zelf moet ik hierin nog veel ervaring op doen, niet te veel commando's geven en maar heel af en toe de hond ondersteunen. Ze mocht op een mooi groot veld beginnen, waarop drie kooitjes opgesteld waren. Gaya werd geslipt door mij en ze vertrok als een speer richting achterkant van het veld . gaya voorstaan kwartelHmmm....uiteindelijk gefloten en zoals ik nu geleerd heb van Erika Elsjan (veldbegleider) op mijn hurken zitten om haar weer naar mij toe te trekken. Ze kwam mijn richting op en op gepaste afstand van haar ben ik weer gaan staan om in de richting te lopen ik haar naar toe wilde hebben. Ze liep met mooie slagen, neus in de wind het veld door, tot...ze verwaaiing kreeg van het wild en couleerde om voor te gaan staan. ik liep naar haar toe, maar ik kon net niet bij haar komen. Yes, niet perfect, maar dit willen we zien. Aanlijnen, doorlopen en weer geslipt, ze liet weer het beeld zien van een jagende hond en markeerde het volgende wild tot aan de kooi. Markeerde, want ze vindt het wild in de kooi niet meer interessant, dus voorstaan is er niet meer bij. Zo verging haar het ook bij het laatste wild kooi. Opmerking van de keursmeester (W. Klijsen); “ interessante hond en zeker mee doorgaan”. Wat was ik blij dat ze het veldwerk weer zo mooi deed.

Pauze om na de middag de spoortest (natuurlijke aanleg beoordelen). Als eerste starten altijd moeilijk omdat de andere honden een sleep hebben welke al vaker getrokken is. Gestart bij het markeer van de veertjes, lopend naast de sleep en bijna aan het eind naar links afwijkend over een greppeltje. Oeps, daar loopt de sleep al niet meer. Wat gaat ze doen!? Terug naar "ons" stuk waar de sleep lag om hem verder uit te werken. Dwarrelend over de wei maar toonbaar aan het werk met de sleep.

10-05-2014 gaya JBT certificaat

Aan het eind verdwijnt ze om de bocht en ik zie haar even niet. Daarna zie ik haar bij de eend, springend, een komisch gezicht:-) (Gaya: wat moet ik hier nu mee, ik wil hem maar ik vind het nog een beetje vreemd). Ik wil geen commando geven en ze pakt hem dan toch op en komt als een speer enthousiast naar mij toe. Belonend, weer met een goede knuffel over haar rug pak ik de eend aan. Een voldoende, met achteraf de complimenten van de keurmeester (J.Mastenbroek) omdat ze als eerste de sleep heeft gelopen en ook als enigste de eend heeft meegenomen. Yes we zitten op de goede weg in de training/samenwerking. Nu de afsluiting nog: Schottest (beoordeling schotvastheid). Op aanwijzing van de keurmeester (W.Klijsen) slip ik Gaya welke als een speer naar Irwan Notosoetarso (geweer) loopt, ze wordt genegeerd en gaat vervolgens haar eigen gang. Ver genoeg bij mij en het geweer weg, het schot valt ze kijkt naar Irwan of er iets te halen valt.... voldoende.

Het certificaat van de JBT is binnen. Vrij ontspannend heb ik de proeven gelopen, maar heel blij dat alles goed is gegaan. Tenslotte kunnen er zoveel invloeden meespelen waardoor het net even anders verloopt dan normaal (zoals enkele deelnemers hebben ondervonden).

Een mooie dag met veel minder regen dan voorspelt was, welke mij het vertrouwen heeft gegeven om door te gaan met Gaya in het KNJV werk maar zeker in de eerste instantie de nadruk op het veldwerk te leggen.

Ine Haarman.

Gaya behaalt het JBT certificaat.

Gisteren, 10 mei 2014 was het dan zo ver. Gaya doet mee aan de J(acht) B(asis) T(est) van de Nederlandse Vizsla Vereniging. De eerste proef voor haar in Nederland met een officieel karakter. Zelf zit in de organisatie van dit gebeuren maar wilde nu toch ook meedoen met haar om te kijken hoe onze samenwerking is.

Gaya is weer een heel ander hondje dan Dunja, Morzsi en Batai. 4 Vizsla's....4 verschillende karakters. Een nieuwe uitdaging :-)

Zelf mocht ik als nummer 1 starten en overal "doorstromen" maar moest eerst beginnen met het schrijven van de keurverslagen. Zeer interessant om te zien hoe de keurmeester (Hr.G.Mensink) tot zijn beoordeling kwam. Hij nam de tijd en heeft het e.e.a. uitgelegd aan de deelnemers over de bouw van hun vizsla. Na een paar verslagen werd ik zelf afgelost met het schrijven door Irma Borsboom en kon ik Gaya door hem laten beoordelen. Een mooi keuringsverslag als resultaat met een fijne afsluiting: Toont een prima karakter. Op naar de volgende proef: apporteren vanuit het water (om waterwil te bekijken) en van het land (wil tot apporteren) te bekijken. Op de kant van een smalle watergang werd de dummy gelanceerd door Gerrit Breebaart (werper), Gaya krijgt het commando over mee en vervolgens apport. Ze neemt de dummy gelijk op, maar laat hem weer vallen zodra ze terug komt zwemmen naar mij. Alsnog weer over gestuurd en zonder probleem de dummy meegenomen,  op naar het bredere  water om haar in te zetten voor de dummy. Achteraf heb ik het haar niet makkelijk gemaakt, we stonden nl. voor 2 lokeenden die in het water stonden :-( de dummy werd rechts in het water gelanceerd en Gaya kreeg het commando apport mee. Eerst naar de eerste lokker, vooruit... 2e lokker werd ook weer bekeken, handgebaar naar rechts en ze ging direkt naar rechts om de dummy uit het water te halen en bij me te brengen. Ik blij omdat we het zo nog nooit geoefend hadden. Trainingspunt hier is het vasthouden van de apport totdat ik los zeg. Nu wordt het dus getraind met een grote aai over haar lichaam zodat ze het apport nog staand blijft vasthouden, zodat ik dit in de toekomst kan uitbreiden naar zitten en het los commando. Ook het apport van het land verliep goed, snel en zonder extra commando's bracht ze ook deze dummy staand naar mij toe en gaf hem af zodra ik los zei. Ze kreeg een voldoende voor beide proeven van de keurmeester J.Mastenbroek.

Op naar het veldwerk (doel om veldaanpak en het voorstaan op levend wil te beoordelen), altijd weer spannend omdat ik zelf nog zoveel moet leren. Ik heb al hele mooie dingen van haar gezien maar ook dagen waarop het helemaal niet ging. Ik zie in haar toch het karakter van Kay (vader), Alma en Morzsi (oma's) terug. Batai (moeder) is een super apporteerder. Lekker fanatiek, maar zelf moet ik hierin nog veel ervaring op doen, niet te veel commando's geven en maar heel af en toe de hond ondersteunen. Ze mocht op een mooi groot veld beginnen, waarop drie kooitjes opgesteld waren. Gaya werd geslipt door mij en ze vertrok als een speer richting achterkant van het veld . Hmmm....uiteindelijk gefloten en zoals ik nu geleerd heb van Erika Elsjan (veldbegleider)  op mijn hurken zitten om haar weer naar mij toe te trekken. Ze kwam mijn richting op en op gepaste afstand van haar ben ik weer gaan staan om in de richting te lopen ik haar naar toe wilde hebben. Ze liep met mooie slagen, neus in de wind  het veld door, tot...ze verwaaiing kreeg van het wild en couleerde  om voor te gaan staan. ik liep naar haar toe, maar ik kon net niet bij haar komen. Yes, niet perfect, maar dit willen we zien. Aanlijnen, doorlopen en weer geslipt, ze liet weer het beeld zien van een jagende hond en markeerde het volgende wild tot aan de kooi. Markeerde, want ze vindt het wild in de kooi niet meer interessant, dus voorstaan is er niet meer bij. Zo verging haar het ook bij het laatste wild kooi. Opmerking van de keursmeester (W. Klijsen);  “ interessante hond en zeker mee doorgaan”. Wat was ik blij dat ze het veldwerk weer zo mooi deed.

Pauze om na de middag de spoortest (natuurlijke aanleg beoordelen). Als eerste starten altijd moeilijk omdat de andere honden een sleep hebben welke al vaker getrokken is. Gestart bij het markeer van de veertjes, lopend naast de sleep en bijna aan het eind naar links afwijkend over een greppeltje. Oeps, daar loopt de sleep al niet meer. Wat gaat ze doen!? Terug naar "ons" stuk waar de sleep lag om hem verder uit te werken. Dwarrelend over de wei maar toonbaar aan het werk met de sleep. Aan het eind verdwijnt ze om de bocht en ik zie haar even niet. Daarna zie ik haar bij de eend, springend, een komisch gezicht:-) (Gaya: wat moet ik hier nu mee, ik wil hem maar ik vind het nog een beetje vreemd). Ik wil geen commando geven en ze pakt hem dan toch op en komt als een speer enthousiast naar mij toe. Belonend, weer met een goede knuffel over haar rug pak ik de eend aan. Een voldoende, met achteraf de complimenten van de keurmeester (J.Mastenbroek) omdat ze als eerste de sleep heeft gelopen en ook als enigste de eend heeft meegenomen. Yes we zitten op de goede weg in de training/samenwerking. Nu de afsluiting nog: Schottest (beoordeling schotvastheid). Op aanwijzing van de keurmeester (W.Klijsen) slip ik Gaya welke als een speer naar Irwan Notosoetarso (geweer) loopt, ze wordt genegeerd en gaat vervolgens haar eigen gang. Ver genoeg bij mij en het geweer weg, het schot valt ze kijkt naar Irwan of er iets te halen valt.... voldoende.

Het certificaat van de JBT is binnen. Vrij ontspannend heb ik de proeven gelopen, maar heel blij dat alles goed is gegaan. Tenslotte kunnen er zoveel invloeden meespelen waardoor het net even anders verloopt dan normaal (zoals enkele deelnemers hebben ondervonden).

Een mooie dag met veel minder regen dan voorspelt was, welke mij het vertrouwen heeft gegeven om door te gaan met Gaya in het KNJV werk maar zeker in de eerste instantie de nadruk op het veldwerk te leggen.

Ine Haarman.

Laatst aangepast op zondag 01 juni 2014
 
 
I.Haarman