Behendigheid E-mailadres
zaterdag 09 januari 2010
Wij zijn met onze Dunja in 2003 gestart met behendigheid omdat we nogal stil wonen en altijd de zelfde mensen/honden zien. Ook om haar gevarieerde beweging te bieden, buiten het apporteren in onze omgeving, om. Daarnaast spreekt ons de wijze van training aan.

Behendigheid is een vorm van hondensport, waarbij de baas en de hond zo snel mogelijk en liefst zonder fouten samen een parcours moeten afleggen. Dit parcours is vergelijkbaar met een springparcours voor paarden. Het verschil hierbij is dat bij de behendigheid een grotere verscheidenheid aan hindernissen bestaat. De baas loopt met zijn hond mee maar mag de hond en/of de hindernissen niet aanraken en zelf niet over de hindernissen heen springen. Het geven van (non-verbale) commando's staat geheel vrij.

WIE KAN ER AAN BEHENDIGHEID MEEDOEN?

Bijna iedereen kan met zijn hond behendigheidtrainingen volgen. Een voorwaarde is weI dat de hond in een goede conditie verkeert. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om met grote, zware honden te gaan springen. De kans op blessures is dan vaak groter. Ook kortbenige honden met een lang lichaam zijn, ondanks het feit dat ze misschien zelf graag willen springen, niet zo geschikt om mee te doen aan een behendigheidtraining. Ook hier staat de veiligheid van de hond voorop, lange honden, bijvoorbeeld, kunnen door het springen eerder een hernia oplopen. Ook voor de baas geldt natuurlijk dat hij / zij in een goede conditie moet zijn.

 

csinos__spring

WANNEER TE BEGINNEN AAN DE BEHENDIGHEIDSTRAININGEN?

Het is in het algemeen niet verstandig om aan deze training te beginnen voordat de hond één à anderhalf jaar oud is. De leeftijd

waarop kan worden begonnen hangt sterk af van het ras en de grootte van de hond. De hond moet lichamelijk goed ontwikkeld zijn, dit i.v.m. de aanzienlijke belastingen op de gewrichten die de sprongen met zich mee brengen. Besef ook goed dat, wanneer een hond die een blessure, (klein sneetje of een doorn in zijn voetzolen) heeft het springen op een gegeven moment niet meer als leuk gaat ervaren! Dit moeten we, zeker in het begin, ten alle tijden voorkomen!

Voordat met een behendigheidstraining wordt begonnen, moet een hond zodanig onder appel staan dat de hond ook bij zijn baas blijft als hij niet is aangelijnd.

WIJZE VAN TRAINEN

Om goede resultaten in de behendigheidssport te behalen is het goed om er voor de hond iets leuks van te maken. Dit houdt in dat de hele training een opeenvolging van "positieve" ervaringen voor de hond moet zijn. Bij het aanleren van de oefeningen is het erg belangrijk de hond te belonen wanneer hij het goed heeft gedaan. Doet de hond het nog niet goed, dan help je hem een handje en beloon je hem alsnog.

Het zal duidelijk zijn dat je samen met je hond veel plezier aan behendigheidstraining kunt beleven wanneer je hond er erg veel lol in heeft.

DE HINDERNISSEN

DE HOOGTESPRONG

DE MUUR of HET KASTEEL

DE TAFEL

DE BREEDTESPRONG

DE BANDSPRONG

DE TUNNEL

DE SLURF

DE SCHUTTING

DE KATTENLOOP

DE WIP

DE SLALOM

Buiten behendigheidstraining kun je natuurlijk ook met je hond:

· Jachttraining

· Speuren

Etc.

Op het internet zijn hierover diverse sites te vinden.

Veel "werk"plezier met je hond!

Dan blijf je beiden zowel van lichaam als geest, gezond J

Laatst aangepast op zondag 17 januari 2010
 
 
I.Haarman